Onderwijs 

Clavis Uitgeverij is geen educatieve uitgeverij, maar we weten intussen uit de vele reacties die we uit het onderwijs krijgen dat veel van onze boeken een vast plekje hebben gekregen in de klas. Met de filosofie waarmee Clavis Uitgeverij boeken uitgeeft, zijn er vanzelfsprekend veel aanknopingspunten met de onderwijspraktijk. Wij geloven namelijk dat de wereld van morgen er zal uitzien zoals de kinderen er vandaag over dromen. Daarom zijn we erg bekommerd over het welzijn van kinderen en zijn de boeken die bij Clavis Uitgeverij verschijnen pedagogisch ondersteunend.

Elke dag weer opnieuw staat u voor de klas, niet alleen met een pedagogische opdracht, maar ook met de zorg dat het wel goed gaat met al die kinderen. Voor beide opdrachten zijn kinderboeken vaak zeer handig. Thema’s worden aangereikt, taalkennis wordt aangescherpt, verhalen komen tot leven. Kinderboeken blijken goede hulpmiddelen te zijn om bij tal van opvoedkundige gelegenheden te worden gebruikt.

Wij geven u graag tal van tips om met onze boeken aan de slag te gaan in de klas. Veel succes gewenst!

Clavis uitgeverij werkt samen met:

logoJufBianca800    kleuteruniversiteit_logo_rond


 

 

Lesbrief Samen sterk

 

Konijn vindt het maar niks dat Haas ook in het bos is komen wonen en haar rustige leventje verstoort. Hij stampt met zijn poten en hij houdt van paddenstoelen, bah! Als op een dag blijkt dat haar groentetuintje is vernield, is Konijn erg boos. Maar heeft Haas het wel gedaan? Of is er misschien nog iemand anders die boos is? De dieren in het bos vinden elkaar als het moeilijk is. Samen zijn ze sterk!

Bekijk hier de lesbrief

 

 

Samen_Sterk 

 


 

Lesbrief Cleo

 

Cleo is verdrietig. Ze moet zich altijd haasten. Naar de bus. Op school. Ze voelt zich vaak alleen. Daarom gaat ze op zoek naar een andere plek. Een plek waar ze zeemonsters verslaat en waar de wolken smaken naar slagroom. Alleen haar kat mag mee. Maar dat is buiten een jongen gerekend …

 

Cleo maakt op haar reis de meest fantastische dingen mee. Fantasie is prachtig. Met de activiteiten die hieronder beschreven staan, mogen de kinderen dan ook lekker fantaseren!

Bekijk hier de lesbrief

 

 

9789044824148-178-0

 


 

Lesbrief Drakenfeest

 

In het bos van Koosje Konijn is het maar saai en stil. De meeste dieren houden een winterslaap. Maar boven in de bergen geeft Djordjo de draak een feest. Ook Koosje krijgt een uitnodiging. Maar is een drakenfeest wel zo’n goed idee voor kleine pluizige beestjes als Koosje?

We vieren feest! Een heel bijzonder feest, met muziek, taart, draken en gekke wezens. Met behulp van de leesvragen zullen de kinderen het verhaal beter gaan begrijpen.

Bekijk hier de lesbrief

 

 

9789044826104-178-0

 


 

Lesbrief Dit is Nederland

Nederland staat bekend als het land van klompen, tulpen en molens. Van rivieren en grachten. Van fietsen en bootjes. Maar hoe vieren Nederlanders de verjaardag van de koning? Waarom krijgen ze de kriebels als de temperatuur onder het vriespunt daalt? En welke heerlijkheden vind je nergens anders op de wereld? In dit kleurrijke boek kom je het allemaal te weten.

Met de leeshulpvragen en activiteiten zullen de kinderen Nederland nog beter leren kennen. Een leuke aanloop naar de vakantie en Koningsdag!

Bekijk hier de lesbrief

 

 

ditisnederland

 

 


 

 

 

Lesbrief Maria krijgt een kindje

Maria krijgt een kindje is een eerste kennismaking met het klassieke kerstverhaal. In ritmische versjes en unieke illustraties. De afbeeldingen zijn gemaakt met geknipt en gevouwen papier. De kinderen zullen niet alleen ademloos luisteren naar het kerstverhaal op rijm, maar ook hun ogen uitkijken. Met de leeshulpvragen en activiteiten zullen de kinderen het verhaal nog beter begrijpen. 

Bekijk hier de lesbrief

nieuws_150_254

 


 

Lesbrief De pieten maken het bont

Juf Bianca heeft speciaal voor Clavis Uitgeverij een lesbrief met bijpassend lesmateriaal ontworpen voor het het boek ‘De pieten maken het bont’ van Pimm van Hest en Nynke Talsma. Ideaal om Sinterklaas en de bontgekleurde pieten te verwelkomen in de klas.             

Bekijk hier de lesbrief

nieuws_148_254

 


 

 

Lesbrief De stad zonder kleur

De stad zonder kleur van Anne Schneider biedt een mooie manier om kinderen kennis te laten maken met kleuren. Soms roepen kleuren een bepaald gevoel op. Jasper ontdekt dat er verschillende manieren zijn om een beetje kleur toe te voegen aan het leven.                   

Bij deze lesbrief horen diverse bijlagen.

Allen zijn hieronder te dowloaden. Veel lees-, bespreek- en leerplezier in de klas gewenst met de kinderen!

Bekijk hier de lesbrief

Bijlagen:

nieuws_143_254

 


 

Lesbrief Meer over het weer

Weer of geen weer, er is altijd … weer! Dit thema past perfect in de belevingswereld van jonge kinderen. Het weer is altijd te zien en vaak van invloed op wat kinderen doen. Buiten spelen zonder jas, sneeuwballen gooien, stampen in de plassen.

Het boek geeft op elke spread al vragen die je kunt stellen. In deze lesbrief vind je nog extra vragen om met de kinderen te bespreken, deze staan steeds schuin gedrukt. Ook staan er activiteiten die je de kinderen kunt laten uitvoeren. Hierdoor zullen ze het weer echt ervaren en er zo spelenderwijs meer over leren

Bekijk hier de lesbrief met bijlages

nieuws_146_254

 

 


 

 

 

Lesbrief Ik voel me ...

Voel jij je ook weleens blij? Als je vlieger hoog in de lucht blijft of als je een ijsje eet. Dan krijg je pretlichtjes in je ogen, en kun je heerlijk schaterlachen. Maar als je boos bent, lijkt het alsof er donderwolken boven je hoofd hangen. En je voelt je teleurgesteld als er regen valt, terwijl je hoopte op sneeuw. Je kunt van alles voelen, en dat kan best verwarrend zijn. Bang, verdrietig, enthousiast en jaloers. Wanneer voel jij je zo? In dit boek wordt per twee bladzijden een gevoel beschreven. Elk gevoel eindigt met een vraag: wanneer voel jij je zo?

Bekijk hier de lesbrief met bijlages

nieuws_139_254

 

 

JUF SANNE

Juf Sanne is een online begrip, eigenhandig groot gemaakt! Zij is al meer dan 10 jaar online actief om de basisschool leerkrachten te voorzien van de beste tips & trucs voor de klas.

“De website www.jufsanne.com bestaat sinds 25 juli 2002. In die tijd bestonden er nog geen ‘juffensites’ zoals je die nu veel ziet. Mijn doel van het starten van deze site was om mijn eigen ideeën te delen met anderen. Inmiddels is de site een begrip in het onderwijs, en krijgt JufSanne.com duizenden bezoekers per dag. Dat is natuurlijk op zich al leuk, maar het is helemaal leuk en motiverend om op scholen te zien dat de materialen ook echt in de klas gebruikt worden!” Juf Sanne, 2013.

In korte tijd heeft ze zich ontwikkeld van juf tot adviesorgaan, en werkt zij naast het onderhouden en verder ontwikkelen van Juf.sanne.com  en haar Engelse website LessonSense.com voor organisaties en uitgevers als: Malmberg, NTR (Koekeloere en het Sinterklaasjournaal), PraxisBuletin, Blink Uitgevers en nu ook voor Clavis Uitgeverij

Clavis Uitgeverij is erg blij dat Juf Sanne haar kennis en ervaringen met ons wilt delen om samen lesmateriaal te ontwikkelen bij de prachtige en themagerichte boeken van Clavis.

 

Lesbrief De brief van Herman

Speciaal voor Clavis Uitgeverij heeft Juf Sanne een lesbrief met bijpassend lesmateriaal ontworpen waarin de thema’s vriendschap, verhuizen en brieven schrijven aan bod komen. En.. aan het einde van het verhaal komen de kerstdagen ook nog even voorbij.   Allen zijn hieronder te downloaden. Veel lees- en leerplezier in de klas gewenst tijdens de kerstdagen!

           Bijlagen: emotiekaarten, schietschijf

 


 

Lesbrief Saar gaat naar school

Juf Sanne heeft deze maand: Saar gaat naar school van Pauline Oud verkozen tot 'Boek van de maand'.

Speciaal voor Clavis Uitgeverij heeft zij een lesbrief met bijpassend lesmateriaal ontworpen.
Allen zijn hieronder te downloaden:


 

Lesbrief De zonnige zomer

Juf Sanne heeft deze maand: De zonnige zomer van Mack verkozen tot 'Boek van de maand'.

Speciaal voor Clavis Uitgeverij heeft zij een lesbrief met bijpassend lesmateriaal ontworpen.
Allen zijn hieronder te downloaden:


 

Lesbrief Grote Anna leert lezen en rekenen

Anna is 10 jaar! Reden voor een feestje. Juf Sanne heeft deze maand: Grote Anna leert lezen en rekenen van Kathleen Amant verkozen als 'Boek van de maand'. Speciaal voor Clavis Uitgeverij heeft zij lesbrieven met bijpassend lesmateriaal ontworpen.
Allen zijn hieronder te dowloaden. Veel lees- en leerplezier in de klas gewenst met de kinderen!


 

Lesbrief Karel en Kaatje zijn jarig

Juf Sanne heeft deze maand: ‘Karel is jarig’ en ‘Kaatje is jarig’ van Liesbet Slegers verkozen als ‘Boeken van de maand’.

Speciaal voor Clavis Uitgeverij heeft zij lesbrieven met bijpassend lesmateriaal ontworpen.
Allen zijn hieronder te dowloaden. Veel lees- en leerplezier in de klas gewenst met de kinderen!


 

Lesbrief Prinses Pien telt tot tien

Juf Sanne heeft deze maand: ‘Prinses Pien telt tot tien’ van Thaïs Vanderheyden verkozen als ‘Boek van de maand’. Speciaal voor Clavis Uitgeverij heeft zij een lesbrief met bijpassend lesmateriaal ontworpen.
Alles is hieronder te downloaden. Veel lees- en leerplezier in de klas gewenst!


 

Lesbrief De kleine kerstboom

Juf Sanne heeft deze maand: ‘De kleine kerstboom’ van Ruth Wielockx verkozen als ‘Boek van de maand’. Speciaal voor Clavis Uitgeverij heeft zij een lesbrief met bijpassend lesmateriaal ontworpen.
Alles is hieronder te downloaden. Veel lees- en leerplezier in de klas gewenst!


 

Lesbrief Dat is toch heel gewoon

Juf Sanne heeft deze maand: ‘Dat is toch heel gewoon’ van Thaïs Vanderheyden verkozen als ‘Boek van de maand’. Speciaal voor Clavis Uitgeverij heeft zij een lesbrief met bijpassend lesmateriaal ontworpen.
Alles is hieronder te dowloaden. Veel lees- en leerplezier in de klas gewenst!

 

Kleurplaten

Ben je op zoek naar kleurplaten om in de klas te gebruiken? Je vindt hier een overzicht van de kleurplaten die gemaakt zijn bij de prentenboeken.

Op Pinterest vind je nog veel kleurplaten, kalenders en lesmateriaal!

             97890448 2018-01-22 om 11.29.40             97890448 2018-01-22 om 11.31.05                  HalloweenKleurplaat
               kleurplaatpinsessen               kleurplaat_rikki_is_jarig                 kleurplaat_op_de_grote_wc
Schermafbeelding 2017-01-18 om 14.18.21 Schermafbeelding 2018-05-24 om 12.08.30  pinterest

 

Posters in je klas

Vrolijk je klaslokaal op met de kleurrijke posters van bekende Clavis prentenboeken (formaat: 50x70cm). Je kan een posterpakket met 5 verschillende posters bestellen via bestel@clavisbooks.com. De posters zijn ongevouwen en worden in een kartonnen koker opgestuurd. Prijs: 7 euro inclusief verzendkosten.

Schermafbeelding 2020-11-30 om 13.43.56 Schermafbeelding 2020-11-30 om 13.44.46 Schermafbeelding 2020-11-30 om 13.43.16 Schermafbeelding 2020-11-30 om 13.43.32 Schermafbeelding 2020-11-30 om 13.46.10

 

Nodig een auteur of illustrator uit in je klas

Heel wat van onze auteurs en illustratoren geven lezingen en workshops in scholen en bibliotheken.  Zo’n auteurslezing wakkert de zin in en honger naar boeken enorm aan en prikkelt de nieuwsgierigheid en interesse van de kinderen.  Voor de auteur of illustrator werkt de dialoog met de kinderen al even inspirerend.  U kunt bovendien een financiële toelage aanvragen via het Vlaams Fonds voor de Letteren of via Stichting Schrijvers, School, Samenleving.

Voor meer informatie: in Vlaanderen: www.auteurslezingen.be in Nederland: www.sss.nl

 

Boekbespreking

Houden jouw leerlingen een boekbespreking?  Stimuleer hen dan om verrassend uit de hoek te komen en te scoren bij hun vrienden:  lezen ze een Clavis-boek, dan kunnen ze bij Clavis leuke boekenleggers aanvragen voor alle klasgenoten.

Hoe werkt dit?