Code F242

Code F242

‘…Vigo staarde naar zijn handen en kon maar niet vatten dat hij hiermee een mens zou hebben gedood…’ Vordersteen. De veertienjarige Vigo Morris overleeft als enige een gruwelijke moordpartij in het Historisch Museum. Een zware hoofdwonde en volledig geheugenverlies is de prijs die hij hiervoor moet betalen. Toch beginnen de problemen pas wanneer hij door hoofdinspecteur Michael O’Quin beschuldigd wordt van deze slachtpartij. Vigo moet nu zelf op zoek naar de waarheid. Enkel Karen, een depri tiener, en Linus, een artistieke nerd, geloven nog in zijn onschuld. Opgejaagd door de rechercheur en zijn team ontrafelen Vigo en zijn vrienden een internationale criminele samenzwering met als inzet de mythische Zwarte Adem..

Code F242
Recensie

Vigo Morris is veertien als hij betrokken raakt bij een meervoudige-moordonderzoek. O¿Quin is de hoofdinspecteur die de zaak regelt, met medewerking van Ellen Verspecht, inspecteur van de regiopolitie. Het verhaal speelt in Vordersteen, een fictief Vlaams `boerengat¿. Vigo is de enige overlevende van een moordpartij in het Historisch Museum. Hij heeft compleet geheugenverlies en verblijft bij psychiater Hendrik Blum, in het St-Janshospitaal. Als Blum op zoek gaat naar de identiteit van zijn patiënt, meldt Linus zich: hij zit bij Vigo in de klas. En zo komt ook de politie op zijn spoor. Dat is een slechte zaak: Vigo¿s vingerafdrukken staan op de gevonden moordwapens, hij kent bovendien twee van de slachtoffers, en kan niet uitleggen waarom hij daar midden in de nacht was. Bovendien is zijn vader een paar maanden eerder verdwenen, en ook hij blijkt te maken te hebben met het complot dat langzaam ontrafeld wordt. Het heeft te maken met een geheimzinnige ridderorde, die zich genesteld heeft op Malta, en al sinds de elfde eeuw bestaat en nog steeds actief is. Vigo, Linus en hun vriendin Karen willen natuurlijk aantonen dat Vigo niets te maken heeft met die moorden. Vigo en Karen willen ook nog weten waar hun vader is gebleven. Het brengt hen in hachelijke situaties. Het verhaal is nog lang niet af als het boek de 192e pagina nadert... Dit boek is deel een uit de serie `de zwarte adem¿, `een bloedstollende verhalencyclus die bol staat van de spanning, mystiek en historie¿, zegt de flap. Klopt helemaal! Ik baalde vreselijk dat ik na die laatste pagina met die spanning achterbleef. Moet ik nu wachten tot het volgende boek verschijnt? Hoe snel schrijft Erwin Claes? Dat ging ik eens onderzoeken, hij heeft zoals moderne schrijvers dat hebben, een eigen site. http://www.erwinclaes.be/info/Welkom.html Maar het boek over `de zwarte adem¿ dat daar genoemd staat, is een heel ander boek! Kortom: geen enkel antwoord gevonden, alleen maar meer vragen¿ Maar antwoorden wil ik hebben, want niet alleen is het een bloedstollend verhaal, het is ook goed geschreven. Een aantal flitsende dialogen, met lekker geharrewar tussen de tieners onderling, die natuurlijk tegen de volwassenen ingaan. Er zijn interessante historische beschrijvingen, die nodig zijn voor het verhaal, worden vlot verteld, je hoeft er echt geen pagina¿s droge kost voor te verteren.

Code F242
Recensie door Mik Ghys van Pluizuit

Vigo Morris lijdt aan geheugenverlies. Dat is erg vervelend want hij werd gevonden in de kelder van een museum samen met 4 lijken. Zijn vingerafdrukken staan op het moordwapen dus verdenkt de politie hem van moord. Wanneer hij samen met Linus en Karen tracht uit te zoeken wat er in die kelder gebeurd is, ontdekt hij een samenzwering die te maken heeft met oude ordes en hedendaagse smokkelbendes. Zonder de politie op de hoogte te stellen van hun bevindingen, gaan de jongeren zelf op onderzoek, wat hen in een levensgevaarlijke positie brengt. Hun onderzoek raakt in een stroomversnelling , vooral wanneer de misdadigers hen onder druk proberen te zetten. En het avontuur is nog niet afgelopen¿ Dit eerste deel over `De zwarte adem¿ sleurt je mee in een spannend avontuur vanaf de eerste bladzijde. Na de beschrijving van een eerste moord op de tweede pagina van het verhaal besef je dat deze misdaadorganisatie geen genade kent. Dat alles waar zij bij betrokken zijn, moet lopen zoals zij het gepland hebben. Dat Vigo hun plannen verijdeld heeft op een of andere manier wordt ook snel duidelijk, en de spanning stijgt per bladzijde. Dit is een vlot actieverhaal met sterke personages, raak getypeerd. Een geloofwaardig en realistisch avontuur, waarbij je vol spanning uitkijkt naar het volgende deel.


Recensie

De veertienjarige Vigo Morris heeft als enige een moordpartij in het plaatselijke museum overleefd, maar lijdt aan geheugenverlies en herinnert zich helemaal niets meer. Langzaam wordt duidelijk dat het complot groter is dan hij dacht, en de betrokkenen willen maar een ding: een mythisch wapen in handen krijgen dat bekend staat als de Zwarte Adem. Dit boek is het eerste deel van een serie en dat merk je wel. Het verhaal is erg inleidend met meer psychologische spanning dan actie. Het einde vormt vergeleken daarmee een groot contrast: de waarheid komt boven water, de hoofdpersonen zijn in levensgevaar en er vallen doden. Ik vind dat Vigo hier een beetje vreemd op reageert, maar het voorproefje voor deel twee maakt veel goed. Deze serie belooft nog heel spannend te worden!

 

€ 13,95

mijn winkeltasje

  • ISBN 9789044815115
  • Titel: Code F242
  • Auteur: Erwin Claes
  • Thema's: Moord
  • 12+ / NUR Fictie 13 - 15 jaar / 192 pagina's
  • Formaat: 210 x 146 x 21 mm

Aantal producten0

Subtotaal€ 0,00

Bezorgkosten€ 0,00

TOTAAL€ 0,00