De ontdekking van de eeuw?

De ontdekking van de eeuw?

Archeologen houden hun adem in. Onlangs lieten radarbeelden zien dat er onontdekte ruimtes waren in de grafkamer van de Egyptische farao Toetankhamon. Volgens enkele bronnen zou daarin het lichaam van koningin Nefertiti liggen! Inmiddels zijn er nieuwe metingen gedaan, en de resultaten daarvan worden een dezer dagen gepresenteerd. Sommige onderzoekers noemen het nu al ‘de ontdekking van de eeuw’.

Wie niet kan wachten op de officiële bekendmakingen, kan zich ook nu al onderdompelen in Egyptische sferen met De jongen achter het masker. Deze nieuwe youngadult van Greet Beukenkamp zit vol spanning, avontuur en intriges. Liefde, moord en drama liggen heel dicht bij elkaar in dit uitstekend gedocumenteerde verhaal over de farao die tot de verbeelding blijft spreken.

Maïa heeft als voedster van Toetankhamon een nauwe band met hem, die blijft bestaan wanneer hij als negenjarige jongen tot farao wordt gekroond. Tien jaar later krijgt ze bericht van zijn dood. Tijdens een veldtocht tegen het Hettische leger is zijn strijdwagen omgeslagen. Was het een dom ongeluk of was het moord? Ooit heeft Maïa Toet beloofd om de koningin bij te staan, mocht hem iets overkomen. Daardoor raakt Maïa ook betrokken bij de strijd om de troon. Ze moet vluchten, samen met de koningin en Nakhtmin, de commandant van de lijfwacht. Om haar verdriet over de dood van ‘haar jongen’ te verwerken, voert ze in gedachten gesprekken met hem en brengt zo het kind tot leven waarvan ze houdt alsof het haar eigen zoon is.

‘Het idee voor het boek ontstond tijdens een bezoek aan het Egyptisch Museum van Oudheden in Caïro,’ vertelt auteur Greet Beukenkamp. ‘Oog in oog met het beroemde gouden masker werd ik heel nieuwsgierig. Wie was die jongen toch? Thuisgekomen begon ik mijn onderzoek. Het was als een puzzel waarvan grote delen ontbraken en die ik zo moest zien in te vullen dat alles klopte. Omdat er telkens nieuwe ontdekkingen werden gedaan, moest ik het verhaal aldoor aanpassen. Daardoor werd mijn band met de hoofdpersonen sterker en sterker. Het voelde alsof ik Maïa was en Toet mijn eigen zoon …’

'De jongen achter het masker' ligt nu in de winkel!