Lesmateriaal

Voor een aantal boeken ontwikkelden we samen met Juf Bianca, Juf Sanne en kleuteruniverstiteit leuk lesmateriaal. Zo kan je makkelijk met onze boeken aan de slag in jouw klas. Daarnaast bieden veel auteurs zelf ook lesmateriaal, werkblaadjes en kleurplaten aan om makkelijk mee aan de slag te gaan. Ga bijvoorbeeld eens kijken bij Kathleen Amant, Liesbet Slegers, Pauline Oud of Chinouk Thijssen. De Klimaatjes hebben ook een eigen website waar je per boek lesbrieven kan vinden: www.deklimaatjes.com

Bekijk ook zeker ons volledige aanbod voor het onderwijs.

Lesbrief Karel en Kaatje zijn jarig

Bekijk het boek Karel is jarig

Bekijk het boek Kaatje is jarig

Karel viert zijn verjaardag thuis en Kaatje in de klas. Wie komt er naar Karel zijn feestje? En wat voor lekkers zou Kaatje meebrengen voor haar vriendjes?

Voor kinderen vanaf 2 jaar

 

karelisjarigkaatjeisjarig


Lesbrief Saar gaat naar school

Bekijk het boek

Er is een nieuwe jongen bij Saar op school, en zijn naam is Kas. Saar helpt Kas vandaag een beetje. Ze laat hem zien waar de blokkenhoek is, waar het wc is, welk plaatje hij kan kiezen, wat ze buiten op het speelplein spelen... Het wordt weer een leuke dag op school, met een nieuw vriendje!

Voor kinderen vanaf 2,5 jaar

saargaatnaarschool 


Lesbrief Monster Mo is boos!

Bekijk het boek

Mo is eigenlijk een lieve jongen, maar vandaag is hij boos! Hij wil geen knuffel van mama, hij wil niet dansen en mama mag hem niet kietelen. Wat kan mama doen om haar monstertje op te vrolijken?

Een herkenbaar, grappig verhaaltje over boosheid die snel vergeten is en over de liefde tussen ouder en kind.

Voor kinderen vanaf 3 jaar

 9789044845570-178-0

Lesbrief Ben jij ooit naar een neuzenfeest geweest?

Bekijk het boek

Er bestaan verjaardagsfeestjes, dansfeestjes, eetfeestjes, pakjesfeestjes, nieuwjaarsfeestjes, geboortefeestjes ... maar ben jij al eens uitgenodigd voor een neuzenfeest?

Voor kinderen vanaf 3 jaar

Bekijk de lesbrief

neuzen

Lesbrief Drakenfeest

Bekijk het boek 

In het bos van Koosje Konijn is het maar saai en stil. De meeste dieren houden een winterslaap. Maar boven in de bergen geeft Djordjo de draak een feest. Ook Koosje krijgt een uitnodiging. Maar is een drakenfeest wel zo’n goed idee voor kleine pluizige beestjes als Koosje?

We vieren feest! Een heel bijzonder feest, met muziek, taart, draken en gekke wezens. Met behulp van de leesvragen zullen de kinderen het verhaal beter gaan begrijpen.

Voor kinderen vanaf 4 jaar

Bekijk hier de lesbrief 

9789044826104-178-0

Lesbrief De kleine kerstboom

Bekijk het boek

Vandaag is een speciale dag. Een heel jaar lang heeft Kleine Boom naar deze dag uitgekeken. ‘Misschien word ik dit jaar wel een echte kerstboom!’ zegt hij opgewonden. Het is bijna Kerstmis. Vol ongeduld wacht een groepje bomen tot de kerstbomenverkoper hen komt halen. In welke woonkamer zullen ze terechtkomen? En welke pakjes zullen er op kerstavond aan hun voet liggen? Over één ding zijn de bomen het eens: hun lieve vriend Kleine Boom is dit jaar nog te klein om kerstboom te zijn. Hebben ze gelijk?

Voor kinderen vanaf 4 jaar

 dekleinekerstboom


Lesbrief Draakje Donatius heeft het koud

Bekijk het boek

Het is winter en Draakje Donatius heeft het koud. Heel erg koud. Donatius houdt niet van kou. En al helemaal niet van sneeuw. In de sneeuw kan hij geen vuurtjes spuwen om het warm te krijgen.
Elfje Floriene vindt spelen in de sneeuw wel heel leuk.
Maar hoe kan ze haar drakenvriendje overtuigen om met haar mee te spelen?

Voor kinderen vanaf 4 jaar

9789044821000-178-0

Lesbrief De stad zonder kleur

Bekijk het boek

De stad zonder kleur van Anne Schneider biedt een mooie manier om kinderen kennis te laten maken met kleuren. Soms roepen kleuren een bepaald gevoel op. Jasper ontdekt dat er verschillende manieren zijn om een beetje kleur toe te voegen aan het leven.  

Voor kinderen vanaf 4 jaar                 

Bij deze lesbrief horen diverse bijlagen.

Allen zijn hieronder te dowloaden. Veel lees-, bespreek- en leerplezier in de klas gewenst met de kinderen!

Bekijk hier de lesbrief

Bijlagen:

nieuws_143_254


Lesbrief Dit is Nederland

Bekijk het boek

Nederland staat bekend als het land van klompen, tulpen en molens. Van rivieren en grachten. Van fietsen en bootjes. Maar hoe vieren Nederlanders de verjaardag van de koning? Waarom krijgen ze de kriebels als de temperatuur onder het vriespunt daalt? En welke heerlijkheden vind je nergens anders op de wereld? In dit kleurrijke boek kom je het allemaal te weten.

Voor kinderen vanaf 5 jaar

Met de leeshulpvragen en activiteiten zullen de kinderen Nederland nog beter leren kennen. Een leuke aanloop naar de vakantie en Koningsdag!

Bekijk hier de lesbrief

ditisnederland

Lesbrief Meer over het weer

Bekijk het boek

Weer of geen weer, er is altijd … weer! Dit thema past perfect in de belevingswereld van jonge kinderen. Het weer is altijd te zien en vaak van invloed op wat kinderen doen. Buiten spelen zonder jas, sneeuwballen gooien, stampen in de plassen.

Voor kinderen vanaf 5 jaar

Het boek geeft op elke spread al vragen die je kunt stellen. In deze lesbrief vind je nog extra vragen om met de kinderen te bespreken, deze staan steeds schuin gedrukt. Ook staan er activiteiten die je de kinderen kunt laten uitvoeren. Hierdoor zullen ze het weer echt ervaren en er zo spelenderwijs meer over leren

Bekijk hier de lesbrief met bijlages

nieuws_146_254

Lesbrief Ik voel me ...

Bekijk het boek

Voel jij je ook weleens blij? Als je vlieger hoog in de lucht blijft of als je een ijsje eet. Dan krijg je pretlichtjes in je ogen, en kun je heerlijk schaterlachen. Maar als je boos bent, lijkt het alsof er donderwolken boven je hoofd hangen. En je voelt je teleurgesteld als er regen valt, terwijl je hoopte op sneeuw. Je kunt van alles voelen, en dat kan best verwarrend zijn. Bang, verdrietig, enthousiast en jaloers. Wanneer voel jij je zo? In dit boek wordt per twee bladzijden een gevoel beschreven. Elk gevoel eindigt met een vraag: wanneer voel jij je zo?

Voor kinderen vanaf 5 jaar

Bekijk hier de lesbrief met bijlages

nieuws_139_254

Lesbrief Grote Anna leert lezen en rekenen

Bekijk het boek

Grote Anna gaat voor het eerst naar de grote school. Ze heeft er veel zin in. Ze heeft zelfs een nieuwe boekentas en schrijfspulletjes gekregen! Het is hard werken in de klas: rekenen met blokjes, letters lezen, opletten. Gelukkig is er ook tijd om te eten en te spelen. Maar ... zal Anna ook snel nieuwe vriendjes vinden?

Een speels en leerzaam boek over Grote Anna en haar eerste schooldag.

Voor kinderen vanaf 5 jaar

 9789044817775-178-0

Lesbrief Samen sterk

Bekijk het boek

Konijn vindt het maar niks dat Haas ook in het bos is komen wonen en haar rustige leventje verstoort. Hij stampt met zijn poten en hij houdt van paddenstoelen, bah! Als op een dag blijkt dat haar groentetuintje is vernield, is Konijn erg boos. Maar heeft Haas het wel gedaan? Of is er misschien nog iemand anders die boos is? De dieren in het bos vinden elkaar als het moeilijk is. Samen zijn ze sterk!

Voor kinderen vanaf 5 jaar

Bekijk hier de lesbrief

Samen_Sterk 


Lesbrief Op zoek naar het groen goud

Bekijk het boek

Mara en de aan gebak verslaafde dames van de geheime club vinden een nieuwe groep buurtbewoners die hulp nodig hebben. Als professor Harrie speciale geuren voor hen wil ontwikkelen, ontdekken ze dat er daarvoor te weinig planten in de stad over zijn. Ze gaan op reis naar een buitenlandse geurprof om geschikte ingrediënten te vinden. Daar belanden ze in een onverwacht avontuur en is niets nog wat het lijkt.

Voor iedereen vanaf 9 jaar

Bekijk hier de lesbrief

groene goud

Lesbrief Een vreemde aap

Bekijk hier het boek

Ontdek hoe primatoloog Jane Goodall in de jaren zestig vriendschap sloot met wilde apen en zo de wetenschap op zijn kop zette. Een wonderbaarlijk verhaal verteld door chimpansee David Grijsbaard.

Bekijk hier de lesbrief

9789044832549-178-0

 Hieronder vind je ook nog lesmateriaal van boeken die momenteel niet meer te koop zijn. Als je het boek al hebt op school of kan vinden in de bibliotheek, kan je er wel nog mee aan de slag.

Lesbrief De brief van Herman

Wat doe je als je allerbeste vriend verhuist naar ver weg? Natuurlijk beloven jullie elkaar veel brieven te sturen. Maar dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Voor Herman is geen moeite te veel om zijn makker Henry met een brief duidelijk te maken dat hun vriendschap voor altijd is. Een vrolijk verhaal over verhuizende vriendjes.

Voor kinderen vanaf 3 jaar.

           Bijlagen: emotiekaartenschietschijf

 1200x1086

Lesbrief Maria krijgt een kindje

Maria krijgt een kindje is een eerste kennismaking met het klassieke kerstverhaal. In ritmische versjes en unieke illustraties. De afbeeldingen zijn gemaakt met geknipt en gevouwen papier. De kinderen zullen niet alleen ademloos luisteren naar het kerstverhaal op rijm, maar ook hun ogen uitkijken. Met de leeshulpvragen en activiteiten zullen de kinderen het verhaal nog beter begrijpen. 

Voor kinderen vanaf 3 jaar

Bekijk hier de lesbrief

nieuws_150_254

Lesbrief De pieten maken het bont

Sinterklaas gaat op vakantie! Stoombootpiet Scrabadoelie krijgt voor een weekje de leiding over de Bakpieten, Waspieten, Rijmpieten en de Inpakpieten. Vol goede moed begint Scrabadoelie aan deze belangrijke taak, maar het blijkt helemaal niet zo makkelijk om op een goede manier de baas te zijn over al die ondeugende Pietjes. Binnen de kortste keren loopt alles in het honderd. En dan komt Sinterklaas ook nog eens eerder terug van vakantie … Lukt het Scrabadoelie om alles op tijd weer op te lossen? 

Voor kinderen vanaf 4 jaar           

Bekijk hier de lesbrief

nieuws_148_254

Lesbrief Cleo

Cleo is verdrietig. Ze moet zich altijd haasten. Naar de bus. Op school. Ze voelt zich vaak alleen. Daarom gaat ze op zoek naar een andere plek. Een plek waar ze zeemonsters verslaat en waar de wolken smaken naar slagroom. Alleen haar kat mag mee. Maar dat is buiten een jongen gerekend …

Cleo maakt op haar reis de meest fantastische dingen mee. Fantasie is prachtig. Met de activiteiten die hieronder beschreven staan, mogen de kinderen dan ook lekker fantaseren!

Voor kinderen vanaf 5 jaar

Bekijk hier de lesbrief

9789044824148-178-0


Lesbrief De zonnige zomer

Wat gebeurt er in de zomer? Waarom staat de zon opeens zo hoog aan de hemel? En waarom blijft hij zo heerlijk lang schijnen? Waar komen al die groene blaadjes aan de bomen vandaan? En dat lekkere fruit? Houden alle dieren van de warmte in de zomer? Je komt het allemaal te weten in dit zomerboek boordevol weetjes en grappige vragen. Een informatief boek waarin dieren en de natuur in de zomer worden getoond in tekeningen en foto's.

Voor kinderen vanaf 5 jaar

zonnigezomer