Klaartje Scheer

Klaartje Scheer

Als klein meisje woonde Klaartje Scheer [Eindhoven, 1959] in Burkina Faso. Er liepen twee ezels rond het huis en een reuzenschildpad met drie poten. Ze ving sprinkhanen voor de tamme neushoornvogel en ze leerde er goed uitkijken voor schorpioenen.

Terug in Nederland maakte ze beeldverhaaltjes over de dieren. Samen met de pianocomposities van haar moeder werden het boekjes.

De middelbare school maakte ze niet af omdat ze het liefst tekende. Ze ging werken in een dierentuin en in haar hoofd verzamelden zich steeds meer beelden en zinnen die verhalen wilden worden. Vanwege haar fascinatie voor prentenboeken ging ze studeren aan de kunstacademie Sint Joost in Breda. Ze ontwierp er een alfabet en presenteerde er haar eerste boek, De toegang is gratis. Na haar afstuderen ontwikkelde ze zich verder als illustrator aan het Royal College of Art in Londen en behaalde ook haar docentendiploma.

In de drukke jaren die volgden combineerde Klaartje tekenwerk en docentschap met een gezinsleven. Ze specialiseerde zich in het ontwerpen van pictogrammen, beeldmerken en uithangtekens en verfijnde haar boeken-beeld-taal.  

Nu woont ze met haar man in een voormalig bakkershuis in Breda, met de bloemzolder als atelier. Ze schrijft, illustreert, musiceert en geeft les. De twee kinderen staan op eigen benen en de dieren zijn weg, maar de talloze wezens die ooit om haar heen waren krijgen nu rustig de tijd om in haar boeken te belanden.

 

www.klaartjescheer.nl