Inga Mol

Inga Mol

Toen Inga Mol in 1960 in Purmerend ter wereld kwam, was dat nog een klein marktstadje. Haar lagere school had geen schoolplein en daarom speelden de kinderen op de dierenmarkt, waar iedere dinsdag koeien, geiten en schapen werden verkocht. Als leesmonster vond ze al snel haar weg naar de bibliotheek, waar ze precies het vijfduizendste lid werd. Ze kreeg daarvoor geen cadeautje, geen bloemen en zelfs geen hand.

Iedere zomervakantie verbleef ze met haar familie in een huisje op het strand van Egmond aan Zee. In het buurhuisje verbleef de kinderboekenschrijfster Rie Warmerdam en uit het openstaande raam klonk het vrolijke geluid van een typemachine. Inga mocht al die leuke boeken van Rie lezen. ‘Dat wil ik later ook,  boeken schrijven,’ dacht Inga. ‘Maar eerst word ik verpleegster’. En dat deed ze.

In 1982 werd ze wijkverpleegkundige en in 1990 richtte ze haar eigen school op om andere verpleegkundigen het vak te leren. Ze trouwde met beeldenmaker en muzikant Rob Daenen en ze kregen twee dochters: Meredith en Esmee. Ze schreef ook een paar leerboeken voor mensen die voor iemand moeten zorgen.

Toen ze weer eens een zomer in het strandhuisje was, wilde ze graag lezen. Maar dat lukte niet, omdat de meisjes, die nog niet konden zwemmen, voortdurend de zee inliepen. Ze moest ze goed in de gaten houden. ‘Als ik niet kan lezen, dan verzin ik wel verhalen in mijn hoofd,’ dacht Inga. ’s Avonds, als de kinderen sliepen, schreef ze op wat ze die dag had verzonnen. En zo ontstond haar eerste kinderboek: De kinderen van het Koningsplein. Sindsdien is ze altijd blijven schrijven, zowel in Den Haag, waar ze woont, als in het huisje op het strand van Egmond aan Zee.