Patrick Lagrou

Patrick Lagrou

Patrick ging niet graag naar school. Daar kreeg hij vaak straf omdat hij babbelde. Wel hield hij van opstellen schrijven, tekenen, geschiedenis en aardrijkskunde. Als achtjarige vertelde hij aan zijn onderwijzer dat hij ontdekkingsreiziger wilde worden en werd prompt door de hele klas uitgelachen. In die tijd was er maar één persoon die hem steunde: een verre oom die als journalist in Congo werkzaam was. Die kwam hem eens per jaar bezoeken. Naar die man keek de jonge Patrick Lagrou op. 
Toen hij twaalf werd, stopten zijn ouders hem in een hele strenge school, waar alles moest en niets mocht. Vanaf dat ogenblik vulde hij zijn dagen met slapen, dromen, fantaseren, lezen, verhaaltjes schrijven en tekenen. Maar ook met het pesten van vervelende leerkrachten en met het schrijven van heel wat strafwerk. Boeken vol heeft hij toen geschreven! 

Eenmaal achttien, trok hij de wijde wereld in. Hij liftte heel Amerika rond en doorkruiste Europa en Noord-Afrika in een rammelkar. Hij verrichtte allerlei klusjes om aan de kost te komen. Over al deze reizen schreef hij reportages en gaf hij dia-voordrachten. Tussendoor volgde hij als werkstudent les aan de universiteit en werd uiteindelijk Licentiaat in de Rechten. 
Daarna bleef Patrick Lagrou verder reizen en filmreportages maken. Hij bezocht Hawaï, Thailand, Mauritius, Egypte, Patagonië en Paaseiland. Hij dook wekenlang tussen de haaien in Tahiti, maakte een aardbeving mee in Californië, verbleef bij de Indianen in het Amazonewoud en bestudeerde verschillende soorten pinguïns. Ook deed hij archeologische opgravingen onder water, maakte een safari-tocht van 8.000 km doorheen Afrika en werd vastgehouden op Cuba. Hij woonde zelfs bijna twee jaar op de Bahama's om er de beruchte blauwe gaten te filmen. 

Einde jaren tachtig ging zijn aandacht steeds meer uit naar zijn eigen opgroeiende kinderen. Bij hen ontdekte hij een wereld die hij altijd had gemist. Op een dag vroeg zijn dochter waarom hij nog nooit voor kinderen had geschreven. Hij beloofde haar om het te proberen. Het werd zijn eerste jeugdboek. Na heel lang zoeken vond hij een uitgever die zijn boek wilde publiceren. In de zomer van 1992 verscheen 'Het dolfijnenkind'. Het werd meteen het lievelingsboek van een groot deel van de Vlaamse jeugd.

De auteurslezing van Patrick Lagrou is een multimediale belevenis. De lezing bestaat uit de combinatie van lezing en verteltheater waarbij intensief gebruik wordt gemaakt van technieken uit de wereld van de multimedia. De auteur probeert zoveel mogelijk interactie met het jeugdige publiek te bereiken. In een handomdraai  tovert hij foto’s, tekeningen, animaties, schema’s, kaarten, videobeelden, muziek en geluiden uit zijn laptop of iPad.

Lezing Milans Groote Oorlog

Naar aanleiding van de herdenking van het begin van de eerste wereldoorlog in 2014 heeft Patrick Lagrou een lezing uitgewerkt op basis van zijn boek Milans Groote Oorlog, waarin hij de Eerste Wereldoorlog tot leven brengt.

Lezing De Klimaatreeks

Op basis van zijn boeken in de Klimaatreeks (De grote ramp en De grote ommekeer) heeft Patrick Lagrou een boeiende lezing uitgewerkt over klimaatverandering en duurzaam leven. Hij vertelt hoe de aarde verandert, hoe hij er zelf toe gekomen is om anders en bewuster te gaan leven en wat je thuis zelf kunt doen om minder energie te verbruiken.

 www.patricklagrou.be