Peter Nys

Peter Nys

Peter Nys (1965, Edegem) is directeur van de basisschool waar hij zelf schoolliep. Schrijven is voor hem de ideale uitlaatklep. Dat was al zo toen hij in de middelbare school de smaak van het lezen te pakken kreeg in de Lord of the Rings-trilogie. Het verbaast dan ook niet dat zijn debuut thuishoort in het fantasygenre, waar hij met zachte humor en een luchtige schrijfstijl een eigen toets aan geeft. Zijn debuut Wentelwereld is een knap en ijzersterk verhaal dat internationale concurrentie met gemak doorstaat.

Peter Nys: "Als onderwijzer heb ik jaren voor groep 8 gestaan. In Vlaanderen noemen we dat het zesde leerjaar. Voor kinderen is dat vaak het begin van een woelige periode: de zoektocht naar antwoorden op grote en kleine vragen. En dat midden in de hormonale veldslag van de puberteit.

De wereld van een puber staat vaak op zijn kop. En elk kind moet net dan leren omgaan met zijn talenten en mogelijkheden. Dat is moeilijk wanneer je heel uitgesproken competenties hebt of heel slim bent. Het is op een totaal andere manier een uitdaging wanneer alles een stuk minder vanzelfsprekend voor je is. Freek Holtrust valt precies tussen die uitersten in, en net dat maakt hem voor mij het gedroomde hoofdpersonage. Vaak dromen we ervan onszelf te overstijgen, maar hoe doe je dat?

De Wentelwereld-trilogie is een zoektocht naar antwoorden. Een zoektocht van een heel gewoon kind dat uiteindelijk voor grootse dingen voorbestemd blijkt te zijn. Op voorwaarde dat hij groeit en op het cruciale moment de juiste keuzes maakt! Lezers meenemen in dat gevoel, daar doe ik het voor. Want als je wereld op zijn kop staat, dan zijn er kansen zat om te schitteren!"

U kunt Peter uitnodigen voor een lezing in de klas. Hij leest voor uit zijn boeken en neemt de jongeren mee naar de intrigerende wereld van de fantasy.