Maayken Koolen

Maayken Koolen werd op 5 februari 1970 in een piepklein gehucht dichtbij Maastricht geboren. In 1996 studeerde ze af aan de kunstacademie van Utrecht in de richting beeldhouwen. Na een jaartje Sandberg en een 4-jarige deeltijdstudie aan de Schrijversvakschool van Amsterdam, haalde ze in 2003 haar diploma poëzie.

Maayken werkte 5 jaar als coördinator van Kunsteducatie voor basisscholen in Amsterdam Noord, waar ze kijk- en doe workshops voor kinderen van 7 tot 12 jaar ontwikkelde, die gebaseerd waren op het werk of de werkwijze van een moderne kunstenaar. Het samenbrengen van haar lievelingsmensen: moderne kunstenaars en kinderen, vond ze helemaal geweldig. Zelf vond ze die workshops ook erg spannend omdat het eindresultaat altijd een grote mooie verrassing was. Mensen verrassen, zo werkt Maayken het liefst.

Nu woont ze op een berg in Zwitserland met haar man en drie kinderen. Als ze aan haar bureau zit en uit het raam kijk is haar uitzicht vaak zo wit als een tekenvel. Zwarte krasserige boompjes, autootjes en kriebelige mensjes staan en bewegen door het wit. Door de bergen en sneeuw krijgt ze vanzelf zin om te tekenen en te schrijven.