Karen Dierickx

Karen Dierickx

Karen Dierickx (°1975, Beveren) wist al van kindsaf dat ze “later, als ik groot ben” boeken wilde schrijven. Ze begon alvast met vervolgverhaaltjes met de hoofdpersonen uit haar eerste leesboekjes, en ieder boek dat ze in handen kreeg, verslond ze. Later ging ze studeren voor licentiaat vertaler Nederlands-Engels-Spaans, en volgde ze een Aanvullende Studie in de Internationale Politiek. In 2003 zond ze het verhaal Naar Europa in voor de John Flandersprijs voor het beste Vlaamse Filmpje van Uitgeverij Averbode en won daarmee de hoofdprijs. Er zouden nog zeven Vlaamse Filmpjes verschijnen. In 2010 verscheen haar eerste jeugdroman Een teken van leven bij Clavis Uitgeverij.

Ze schreef twee boeken over de Eerste Wereldoorlog. Ze raakte erg geïnteresseerd in die Groote Oorlog toen ze tussen een stapel oude familiefoto’s prentbriefkaarten ontdekte die dateerden uit de oorlog en die het verhaal vertelden van haar overgrootouders en grootvader tijdens de oorlog. Ze werd vooral geïntrigeerd door de minder algemeen bekende aspecten van die oorlog: de bezetting en het verzet. Omdat die meestal nauwelijks aan bod komen als er over de Eerste Wereldoorlog gesproken wordt, wilde zij die belichten, met het verhaal van de onmogelijke liefde tussen Rosalie en Friedrich als rode draad, en met haar eigen streek (Beveren, met zijn bunkerlinie en de nabijheid van de Nederlandse grens en de ‘dodendraad’) als achtergrond.

Karen geeft ook auteurslezingen in scholen en bibliotheken. Tijdens een auteurslezing ontrafelt Karen Dierickx aan de hand van persoonlijke ervaringen, foto’s en beelden het mysterieuze proces van inspiratie tot boek. Aan de hand van anekdotes uit haar boeken laat ze jongeren ontdekken hoe het is om op te groeien in soms moeilijke omstandigheden (kinderarbeid, Eerste Wereldoorlog), hoe het verleden kan blijven doorwerken in het heden, wat het belang van keuzes is en wat de rol van kunst/literatuur hierin kan zijn.
In overleg met de organisator kan er ook over andere aspecten van lezen/schrijven gesproken worden.

 http://karendierickx.wix.com/karendierickx